Skip to main content

In een wereld waarin de werkomgeving voortdurend evolueert en waarin de nadruk steeds meer komt te liggen op het welzijn van werknemers, is het essentieel om te erkennen dat effectieve gedragsverandering de sleutel is tot het bevorderen van een gezonde en productieve werkomgeving. Of het nu gaat om het aanpakken van stress, het verbeteren van de werk-privébalans of het bevorderen van een cultuur van inclusie en diversiteit. In deze blog onderzoeken we wat integraal werken is, waarom het zo belangrijk is voor het bevorderen van gedragsverandering en het verbeteren van het mentale welzijn op de werkvloer, en hoe organisaties dit kunnen integreren in hun strategieën voor personeelsbeheer. We zullen ook praktische tips en voorbeelden delen om organisaties te helpen effectiever te worden in het ondersteunen van hun medewerkers en het creëren van een gezonde en veerkrachtige werkomgeving. 

Waarom werken aan mentaal welzijn? 

Het begrijpen van de waarde van mentaal welzijn op de werkvloer is van cruciaal belang. Werknemers die actief werken aan hun mentale gezondheid dragen niet alleen bij aan een productievere werkomgeving, maar verminderen ook stress, angst en burn-out, terwijl ze veerkracht en welzijn vergroten. Een organisatie die het mentale welzijn serieus neemt, heeft niet alleen een positieve impact op individuele werknemers, maar heeft ook een concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt door een ondersteunende en gezonde werkomgeving te bieden. 

Hoe werk je integraal aan mentaal welzijn? 

Integraal werken is essentieel voor het bevorderen van gedragsverandering op het gebied van mentaal welzijn. Integraal werken aan mentaal welzijn houdt in dat je zowel beleid inzet in combinatie met voorlichting en educatie. Door beleid aan te passen, kunnen organisaties een omgeving creëren waarin mentale gezondheid wordt gestimuleerd en gedragsverandering wordt ondersteund. Voorlichting en educatie bieden werknemers de nodige kennis en middelen om hun mentale gezondheid te bevorderen. 

Beleid: Een veilige omgeving creëren 

Een voorbeeld van beleidswijziging is het implementeren van flexibele werktijden om werknemers meer controle te geven over hun agenda’s, waardoor ze beter in staat zijn om werk en privéleven in balans te houden. Dit kan bijvoorbeeld ouders helpen om werk af te stemmen op de schooluren van hun kinderen. Daarnaast kan het invoeren van een open-deurbeleid bij leidinggevenden werknemers aanmoedigen om makkelijker contact te maken met hun leidinggevenden en problemen bespreekbaar te maken. Het is daarbij belangrijk dat leidinggevenden zich voldoende toegerust voelen om mentaal welzijn met hun medewerkers te bespreken en hen daarin te ondersteunen. Deze beleidswijzigingen tonen de toewijding van organisaties aan het ondersteunen van het mentale welzijn van hun werknemers, wat de algehele productiviteit en tevredenheid ten goede komt. 

Voorlichting en educatie: Bewustwording vergroten en hulpbronnen aanreiken 

Een voorbeeld van voorlichting kan zijn het organiseren van workshops over stressmanagementtechnieken, waar werknemers praktische vaardigheden leren om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen. Digitale preventie platforms, zoals die aangeboden door The Mental Move, kunnen toegang bieden tot online zelfhulpbronnen, met modules en workshops met een breed scala aan thema’s over mentale veerkracht, werkbalans en leefstijl. 

Het Synergie-effect  

Door beleidsveranderingen te combineren met voorlichtingsinspanningen, ontstaat er een synergie-effect dat de kans op succesvolle gedragsverandering en verbeterd mentaal welzijn vergroot. Werknemers worden niet alleen ondersteund door een ondersteunende organisatiecultuur, maar ook aangemoedigd en gefaciliteerd om actief te werken aan hun mentale gezondheid. Als HR-manager is het belangrijk om deze integrale aanpak te omarmen en te implementeren, om zo een gezondere en meer ondersteunende werkomgeving te bevorderen. 

Meer weten? Neem contact met ons op via onderstaande formulier! 

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.