Skip to main content

In 2020 werd, tijdens de pandemie , meer dan ooit een beroep gedaan op een belangrijke eigenschap waarover we allemaal in meer of mindere mate beschikken: veerkracht. Veerkracht heeft invloed op hoe we in het leven staan, hoe we omgaan met stress, op de kwaliteit van onze relaties en het plezier dat we in ons werk kunnen vinden. Hartstikke belangrijk dus. Maar hoe vergroot je je veerkracht?

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen mee te bewegen met wat zich op dat moment aandient in het leven. Kunnen incasseren en relativeren, maar ook kunnen groeien. Veerkrachtige mensen hebben zelfkennis, staan positief in het leven, benutten hun kwaliteit beter en zijn in staat tegenslagen om te zetten in iets positiefs.

Stel je het leven voor als een raft-tocht. Er zullen mooie, rustige stukken zijn waar je lekker achterover leunt en geniet van het uitzicht. Maar ook zware stukken, met woest kolkend water.

Met een goede raftboot, de juiste tools en gebruik makend van de kennis en ervaring van medereizigers lukt het je de tocht af te ronden – en stap je trots en vol energie uit de boot.Veerkracht is precies dat: beter leren varen over soms woeste wateren en er sterker uitkomen.

Veerkracht versterken

Klinkt goed, veerkracht. Het goede nieuws is dat je deze eigenschap zelf kunt trainen. Vergelijk het met een spier: hoe meer je ermee oefent, hoe sterker hij wordt.

Maar hoe doe je dat, je veerkrachtspier versterken? Volgens de American Psychological Association kan het op verschillende manieren.

Investeer in relaties

Hoewel we in een individualistische cultuur leven, zijn we in de kern sociale dieren. Mensen die waardevolle vriendschappen en relaties hebben, zijn over het algemeen veerkrachtiger. In goede relaties mag je je emoties uitspreken, kun je jezelf zijn en gun je de ander deze ruimte ook. Investeer in je relaties door écht contact met iemand te zoeken en goed te luisteren hoe het met diegene gaat.

Zorg voor jezelf

Mensen die goed voor zichzelf zorgen, kunnen ook beter voor anderen zorgen. Investeer in jezelf met een zo gezond mogelijk eetpatroon en slaapritme. Dat geeft je een bodem en is de basis voor meer veerkracht. Onderzoek daarnaast wat bij je past: meditatie, yoga, wandelen of het bijhouden van een dagboek? En onthou: zorg niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hoofd.

Leef met een doel

Je nuttig en waardevol voelen is  een belangrijke basis voor geluk, en daarmee voor je veerkracht. Je draagt bij aan dat gevoel door te zorgen voor anderen of vrijwilligerswerk te doen, maar ook door er te zijn voor een vriend wanneer hij of zij het even zwaar heeft. Ook het hebben van een doel of richtpunt in je leven helpt je. Sluiten je doelen aan bij wat je doet en wat je belangrijk vindt? Filosoof Nietzsche schreef:

Hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle levensomstandigheden verduren.

Je mentale gezondheid is de basis

Als mens willen we nare gedachten en gevoelens het liefst ontvluchten, vermijden en wegdrukken. Toch kun je de energie die je hieraan kwijt bent beter  steken in de dingen die belangrijk voor je zijn. Het onderdrukken van emoties is op de lange termijn bovendien niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Voel je negatieve emoties of heb je vervelende gedachten? Erken simpelweg dat ze er zijn, dat ze een deel van jou vormen. Uiteindelijk lukt het je misschien wel om ze te accepteren of zelfs te omarmen. Train jezelf hierin, dan merk je dat je veerkrachtiger wordt.

Bronnen: American Psychological Association (2012), ‘Veerkracht’ door Rick Hanson

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.