Skip to main content

Op maandag 17 juni kwamen HR-professionals uit de zorgsector samen voor een leerzame middag, waarin ervaringen en ideeën werden gedeeld over mentale veerkracht op de werkvloer. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door The Mental Move in samenwerking met Beweging 3.0. 

Ontvangst en introductie 

Vanaf half drie ‘s middags stroomden de eerste deelnemers binnen in zaal ‘Amelisweerd’ bij restaurant Vroeg in Bunnik, een prachtige locatie met een landelijke stijl. Onder het genot van koffie en versgebakken lekkernijen maakten de aanwezigen kennis met elkaar. Om drie uur begon het programma, waarbij Ruth de Heer, oprichter van The Mental Move en GZ-psycholoog, dieper inging op het belang van mentale veerkracht en de noodzaak van amplitie en preventie om verzuim te voorkomen. 

College Tour met Anoeska Uyleman-Niesing 

Tijdens het tweede deel van de middag vond de College Tour plaats met Anoeska Uyleman-Niesing, teammanager inzetbaarheid bij Beweging 3.0. Ze deelde haar ervaringen met het bevorderen van mentale veerkracht op de werkvloer en het opzetten van een succesvol preventieprogramma.  

Haar vermogen om uit te zoomen en de bredere maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende tijdsgeest mee te nemen, was bijzonder inspirerend. Ze sprak over het belang van collectieve afstemming en het creëren van een gedeelde visie binnen de organisatie. Anoeska benadrukte het belang van het afstemmen van alle uitgaande boodschappen en het bevorderen van gelijkwaardige samenwerking. De deelnemers waren betrokken en stelden veel vragen, waardoor er een levendige discussie ontstond. 

Een deelnemer merkte op: “Ik haal veel inspiratie uit de ervaringen van Beweging 3.0, zoals welke stappen zijn doorlopen en hoe de lijnen zijn uitgezet.” Anoeska’s strategische aanpak en haar vermogen om de big picture te zien en te vertalen naar concrete acties waren een waardevolle toevoeging aan de middag. 

‘Jouw organisatie in kaart’ 

In het laatste deel van de middag brainstormden de deelnemers over diverse thema’s. Posters met verschillende onderwerpen hingen door de ruimte en de deelnemers konden vrij rondlopen om ideeën uit te wisselen. Enkele inzichten die werden gedeeld bij de vraag ‘welke best practices voor duurzame inzetbaarheid zou je graag met anderen willen delen?’ waren: 

  • Richt je eigen providerboog in en breng deze bij elkaar, bijvoorbeeld door hen aan elkaar te verbinden tijdens een bijeenkomst. 
  • Leer het kernteam van je eigen arbodienst goed kennen. 
  • Vraag om inbreng van een arbodienst die overstijgend meedenkt. 
  • Breng overige factoren en oorzaken van verzuim in kaart, bijvoorbeeld met behulp van het ICF-model. 
  • Zorg dat iedereen werkt, denkt en handelt vanuit dezelfde methodiek. 
  • Ga een open gesprek aan met het bestuur over gewenste veranderingen. 

Afsluiting en borrel 

Tijdens de brainstormsessie werd volop verder uitgewisseld onder het genot van hapjes en drankjes. Aan het einde van de dag vertrokken de deelnemers vol inspiratie en motivatie naar huis. Ze gaven aan dat het waardevol was om met andere HR-professionals over deze thema’s in gesprek te gaan. De herkenning in elkaars verhalen en de mogelijkheid om van elkaar te leren, werden als bijzonder nuttig en inzicht gevend ervaren. Kortom, het was een geslaagde middag! 

Wil jij ook met ons in gesprek over mentale veerkracht op de werkvloer en het voorkomen van mentaal verzuim? Neem dan contact met ons op! 

 

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.