Skip to main content

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent dat bedrijven rekening houden met mensen en het milieu. Het gaat niet alleen om winst maken, maar ook om goed doen voor de samenleving en de planeet. Bedrijven moeten steeds vaker laten zien wat ze doen op het gebied van MVO, vooral door nieuwe regels zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In deze blog leggen we uit hoe HR-professionals kunnen helpen om MVO te bevorderen, met speciale aandacht voor het welzijn van de medewerkers. 

Wat is MVO? 

MVO betekent dat een bedrijf zich inzet voor duurzaamheid in de hele organisatie. Dit betekent niet alleen dat ze hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook dat ze zorgen voor een positieve impact op de samenleving, betere arbeidsomstandigheden en de gezondheid van hun medewerkers. Rapporteren over MVO wordt steeds belangrijker, vooral door regelgeving zoals de CSRD. De CSRD is een nieuwe Europese wet die bedrijven verplicht om duidelijk te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit betekent dat ze moeten laten zien hoe hun activiteiten het milieu en de samenleving beïnvloeden en wat ze doen om dit te verbeteren. 

Het menselijke aspect van MVO 

MVO gaat dus niet alleen over milieuzaken, maar ook over mensen. HR-professionals spelen een sleutelrol door ervoor te zorgen dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Dit betekent dat ze niet alleen fysiek gezond zijn, maar ook mentaal gezond en zich veilig voelen op het werk. Volgens het CBS heeft 9,1% van de medewerkers in Nederland moeite met de balans tussen werk en privé, en 17,3% heeft last van psychische vermoeidheid. Dit heeft invloed op hun inzetbaarheid, want in 36,5% van de gevallen van ziekteverzuim speelt mentale gezondheid een rol. Bedrijven kunnen dit probleem aanpakken door te werken aan het mentale welzijn van hun medewerkers. 

Het verbeteren van duurzame inzetbaarheid moet een belangrijk onderdeel zijn van MVO. Dit betekent zorgen voor een goede werk-privébalans, voorkomen van psychische vermoeidheid en zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Rapportage en transparantie 

Het is belangrijk dat medewerkers betrokken worden bij MVO-initiatieven en dat bedrijven open zijn over hun voortgang. The Mental Move kan bedrijven helpen bij het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers en dit rapporteren aan de klant. Door te begrijpen wat werknemers nodig hebben en te werken aan hun mentale welzijn, kunnen bedrijven een positieve impact hebben op zowel hun werknemers als de samenleving. 

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.