Skip to main content

Wilde Ganzen steunt al 65 jaar overal ter wereld aanpakkers die van armoede van onderop willen doorbreken. The Mental Move mag bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers van Wilde Ganzen. Hoe we dat precies doen bespraken we met Mariska Staal – HRM adviseur bij Wilde Ganzen.

Afgelopen november is de samenwerking met The Mental Move gestart. Mariska vertelt dat ze met het oog op een preventieve aanpak een vitaliteitsbeleid heeft opgesteld. “Daar lag een mooie taak voor mij, waar de coronaperiode een extra zetje in heeft gegeven. Ook wilden we het (langdurig) verzuim verminderen.”, vertelt Mariska. “We merkten dat medewerkers meer mentale klachten ontwikkelden in de coronaperiode, doordat sommige medewerkers veel op zichzelf waren en het soms lastig vonden om werk en privé in balans te houden. Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier op goede, laagdrempelige hulp te faciliteren. Via via hoorde ik over The Mental Move, wat heel mooi samen kwam met de behoefte aan coaching die wij hadden.”

Wanneer je niet inzet op preventie op de mentale gezondheid, ben je volgens Mariska anders alleen bezig met lapmiddelen om te voorkomen dat mensen uitvallen. Ze zochten juist naar een manier om op een gestructureerde manier aan de voordeur bezig te zijn met verzuimpreventie, zodat je voorkomt dat mensen hun grens over gaan.

The Mental Move lanceerde de samenwerking met kick-off webinars voor de medewerkers. Deze webinars hebben als doel om de samenwerking af te trappen en toe te lichten. Vervolgens hebben alle medewerkers toegang gekregen tot het preventieplatform en het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Ook staan er altijd psychologen via de Mentale Helpdesk klaar voor extra hulp, zorg of een sparringssessie. Medewerkers kunnen dat zelf inplannen, zonder dat de werkgever hiervan op de hoogte wordt gesteld. Periodiek vinden er thema workshops plaats voor zowel medewerkers als leidinggevenden en ontvangen ze een nieuwsbrief, om zo informatie rondom mentale gezondheid onder de aandacht te brengen.

“Het aanbod van The Mental Move is heel divers, je hebt niet alleen 1 op 1 gesprekken, maar ook de webinars, het preventieplatform en de nieuwsbrieven. Het is echt het totaalpakket wat mensen meer inzicht geeft in hun mentale gezondheid en wat je daar zelf preventief aan kunt doen.”
– Wilde Ganzen

Mariska licht verder toe: “Het PMO heeft veel inzicht gegeven in hoe we er nu voor staan. We namen het PMO af in de coronaperiode, dus je ziet dat dit nog flink impact had op de mentale balans, die een stuk lager scoort. We zagen ook dat leefstijl heel veel invloed heeft. Daar heb je als organisatie niet altijd invloed op bij je medewerkers, maar we proberen wel de bewustwording te vergroten. Ook daar helpt The Mental Move bij. Het is ook gelukt om het verzuim te verminderen.”

De samenwerking met The Mental Move loopt als een rode draad door de organisatie. Zo vertelt Mariska dat het PMO bijvoorbeeld recent is meegenomen in de voortgangsgesprekken en er regelmatig een thema workshop wordt gegeven. “Zoals wij door de corona zijn gerold als organisatie, daar ben ik best trots op. Het ziekteverzuim cijfer was best laag.”, vertelt Mariska.

“The Mental Move levert echt een bijdrage aan de vitaliteit van onze medewerkers. Het feit dat ze weten dat ze ergens terecht kunnen wanneer ze vastlopen geeft rust. Daarnaast draagt het bij aan een lager ziekteverzuim. Met de samenwerking laten we zien dat we het als organisatie belangrijk vinden dat medewerkers goed in hun vel zitten, en samen onze verantwoordelijkheid pakken.”
– Mariska, HRM adviseur bij Wilde Ganzen

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.