Skip to main content

Inergy, specialist in data analytics, benaderde The Mental Move om gebruik te kunnen maken van hun diensten op het gebied van preventieve mentale zorg. Tijdens een kort gesprek vertelde Daphne, HR manager bij Inergy, ons meer over hun inzet van The Mental Move voor preventieve mentale zorg bij Inergy en wat dit tot nu toe heeft opgeleverd. Benieuwd? Lees dan verder!

Daphne gaf aan dat Inergy het belangrijk vindt dat medewerkers goed in hun vel zitten. Ze zijn als kennisorganisatie afhankelijk van de kennis van hun medewerkers. Ze willen dan ook graag dit signaal binnen de organisatie afgeven. Voor de samenwerking met The Mental Move waren de bedrijfsarts en leidinggevenden verantwoordelijk voor het signaleren van mentale disbalans bij werknemers. Daarbij liepen ze echter tegen onvoldoende grip, zichtbaarheid en specialistische kennis aan. Er was nog geen preventieve mentale zorg beschikbaar.

“Samen met The Mental Move zijn we gaan kijken wat onze organisatie nodig heeft op het gebied van mentale zorg en duurzame inzetbaarheid. Ons doel was om de zorg en aandacht voor medewerkers te verbeteren.”
– Inergy

The Mental Move lanceerde de samenwerking met kick-off webinars voor de hele organisatie. Deze webinars hebben als doel om de dienstverlening onder de aandacht te brengen van alle medewerkers. Vervolgens hebben alle medewerkers toegang gekregen tot het preventieplatform, waarop ze zelfstandig en anoniem aan de slag kunnen met zelfhulpmodules. Ook zijn er psychologen via de Mentale Helpdesk beschikbaar voor extra hulp, zorg of een sparringssessie.

Om mentale preventieve zorg organisatiebreed op de kaart te zetten, wordt afgestemd wat hiervoor nodig is. Zo levert The Mental Move bij Inergy een communicatietoolbox en periodieke thema-workshops voor zowel medewerkers als leidinggevenden aan.

“Met The Mental Move hebben we het interne gesprek over mentale gezondheid opengegooid. Goed voor het individu en daarmee ook voor de organisatie.”
– Daphne, HR Manager bij Inergy

“Sinds de samenwerking met The Mental Move is de bewustwording omtrent mentale klachten enorm vergroot, zowel bij medewerkers als leidinggevenden. We zien ook in dat je kunt voorkomen dat iemand echt uitvalt, dat er waarde zit in preventie. Daardoor ondernemen we eerder actie wanneer we signalen opvangen en kunnen we iemand direct doorsturen naar een psycholoog van The Mental Move, zonder dat diegene op een lange wachtlijst komt te staan. Daarmee voorkom je dat iemand langdurig uitvalt. Dat is ontzettend waardevol.” Daarnaast vertelt Daphne dat ze zich bewust zijn geworden van het bestaan van verborgen verzuim (medewerkers met mentale klachten die wel blijven werken maar minder productief zijn), waar ze alert op zijn geworden. “De stap om hulp te vragen was al redelijk laag, leidinggevenden en collega’s vonden hun weg snel naar mij als HR met vragen. Het is heel fijn dat ik ze nu heel snel door kan verwijzen naar The Mental Move. Dan weet ik dat de ergste klachten verholpen kunnen worden en we vervolgens samen kunnen gaan kijken naar een structurele oplossing.”

Daphne legt dit verder uit aan de hand van voorbeeldcasussen: “Er is bijvoorbeeld een collega die een tijdje minder heeft gewerkt, maar inmiddels alweer de uren aan het opbouwen is. Als we hem niet op korte termijn een zakelijk zorgtraject hadden kunnen aanbieden, durf ik met zekerheid te zeggen dat hij langdurig was uitgevallen. En een andere collega is met 2 e-consults al heel goed geholpen.”

“Los van de diensten die we aanbieden aan medewerkers, is het ook voor ons als HR team extra ondersteunend. We hebben regelmatig een overleg waarin wordt meegedacht over hoe je zaken het beste kunt aanpakken. Door deze gesprekken en de terugkoppelingen in de workshops, kunnen we de mentale preventieve zorg ook organisatiebreed weer naar een hoger plan tillen. Kortom, wij zijn erg blij met de samenwerking.”

De samenwerking met The Mental Move past volgens Daphne goed binnen Inergy omdat we dezelfde visies delen. “Dat je je niet hoeft te schamen voor mentale klachten en dat het niets zegt over je functioneren of draagkracht. Ik vind het juist ontzettend krachtig als mensen uit durven spreken dat het niet goed gaat, in plaats van blijven doormodderen. Dat laat ook zien dat je bereid bent om een stap te zetten om het beter te maken voor jezelf en daarmee ook voor de organisatie. Dat probeer ik ook altijd te stimuleren.”

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.