Skip to main content

De Consumentenbond benaderde The Mental Move om gebruik te kunnen maken van hun diensten op het gebied van preventieve mentale zorg. Waarom The Mental Move zo goed past bij de Consumentenbond vertelt Rieneke vanuit haar rol als lead duurzame inzetbaarheid. Benieuwd wat de samenwerking tot nu toe heeft opgeleverd? Lees dan verder.

Als je net als de Consumentenbond overstapt naar een holacratische organisatievorm, waarbij je werkt met zelfsturende teams, dan ben je genoodzaakt je verzuimbeleid daarop aan te passen. Met holacratisch werken laat je de traditionele managementlaag los. Je werkt vanuit een hiërarchie van doelen in plaats van mensen.

De verantwoordelijkheid rondom verzuimbegeleiding, die je traditioneel gezien bij de manager belegt, werd bij de Consumentenbond een verantwoordelijkheid van de nieuwe rol ‘Coach Duurzame Inzetbaarheid’. Een mooie en persoonlijke manier om het 1 op 1 contact rondom dit thema voort te zetten. Om ook preventief aandacht te hebben voor het welzijn van collega’s schakelden ze The Mental Move in. De samenwerking heeft als doel het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid en preventief aan de slag gaan met mentale klachten.

Rieneke legt de keuze voor de samenwerking verder uit: “We zochten naar een partner die de focus kan leggen op preventie omdat we dit los wilden trekken van de verzuimbegeleiding. We kunnen ons goed vinden in de aanpak van The Mental Move. Medewerkers worden gestimuleerd in een proactieve houding ten opzicht van hun mentale gezondheid.”

“De e-consults en het platform zijn aansprekend en, heel belangrijk, de medewerker heeft zelf de regie in handen. Bij The Mental Move wordt je geholpen door psychologen die snel zien wat er speelt en indien nodig direct een zakelijk zorgtraject opstarten. Door deze samenwerking kunnen wij ons weer volledig focussen op het verzuimstuk.” – Rieneke Koning

The Mental Move luidde de samenwerking in door middel van een kick-off webinar voor de hele organisatie. Bij deze webinar kregen de collega’s van de Consumentenbond een goed beeld van wat wij voor ze kunnen betekenen. Na afloop kregen alle medewerkers toegang tot het preventieplatform waar ze zelfstandig en volledig anoniem aan de slag kunnen. Op dit platform vinden ze naast zelfhulpmodules ook een Mentale Helpdesk. Bij dit laatste kijk je samen met een psycholoog wat jij op dat moment nodig hebt. Pro-actief organiseren we themaworkshops zoals grip op stress en versturen we regelmatig een nieuwbrief. Zo maken collega’s op een laagdrempelige manier kennis met onderwerpen gericht op hun mentale gezondheid.

Vanuit de organisatie hoort Rieneke alleen maar positieve geluiden van medewerkers die een e-consult hebben gehad. “Iedereen is dankbaar dat de Consumentenbond dit aanbiedt. Ook is de kwaliteit van The Mental Move goed.” Medewerkers vinden goed hun weg naar het preventieplatform en nemen deel aan de workshops.

Over de zakelijke zorgtrajecten vertelt Rieneke: “Een van onze medewerkers is uitgevallen en was met behulp van een psycholoog van The Mental Move na 2 maanden alweer aan het re-integreren. Wanneer diegene eerst op een wachtlijst had moeten staan voor de reguliere zorg, waren er zo 6 maanden voorbij gegaan. Er kan nu veel sneller geschakeld worden, wat echt toegevoegde waarde levert voor zowel de organisatie als de medewerker. Het is fijn dat we medewerkers echt kunnen bieden wat ze nodig hebben in hun proces. Hierin wordt ook de verzuimbegeleider betrokken. Zo ontstaat er een driehoek met de psycholoog en medewerker en is er goede onderlinge afstemming.”

“De manier van contact is niet opdringerig, er wordt heel erg meegedacht over wat wij nodig hebben en wat The Mental Move kan bieden. We doen het samen en maken er elke keer iets waardevols van. Daardoor voelt het echt als een samenwerking in plaats van een extern ingehuurde partij. Ruth is enorm benaderbaar en transparant, zo werd de terugkoppeling na de kickoff meteen gedeeld. Kortom, we worden ontzorgd in verzuimpreventie en dat is precies wat we nu nodig hebben.” – Consumentenbond

Ook benieuwd wat een samenwerking met The Mental Move kan betekenen voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.