Skip to main content

Als HR-manager draag je een belangrijke verantwoordelijkheid voor het welzijn en de prestaties van de medewerkers binnen jouw organisatie. Soms moet je echter lastige gesprekken voeren, zoals het bespreken van prestatieproblemen, gedragskwesties of zelfs het aankondigen van veranderingen die moeilijk kunnen zijn voor het personeel. Het voeren van deze gesprekken kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en voorbereiding kun je ze effectief en respectvol afhandelen.

Om zo’n gesprek zo goed mogelijk te kunnen voeren, een aantal tips:

  1. Bereid je voor: Neem de tijd om het gesprek voor te bereiden voordat je het aangaat. Verzamel alle relevante informatie, zoals prestatiegegevens, incidentrapporten of feedback van collega’s. Denk na over de boodschap die je wilt overbrengen en wat je wilt bereiken met het gesprek.
  2. Kies de juiste tijd, medium en plaats: Kies een geschikt moment, waarop de medewerker de ruimte heeft voor het gesprek. Vlak voor een deadline is bijvoorbeeld niet gunstig. Vind een rustige, privélocatie voor het gesprek. Zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn en dat de medewerker zich op zijn gemak voelt om openlijk te praten.
  3. Wanneer je een lastig onderwerp moet aansnijden wat een heel team aangaat, is een aangepaste vorm nodig. Om onrust en onderlinge gesprekken te voorkomen, kun je ervoor kiezen om het gesprek plenair aan het begin van een vergadering te openen. Zo heeft iedereen de ruimte om zijn gedachten en gevoelens te delen.
  4. Wees empathisch: Toon begrip voor de gevoelens van de medewerker en luister actief naar zijn of haar perspectief. Laat zien dat je om hun welzijn geeft en dat je wilt helpen bij het vinden van een oplossing. Een medewerker die zich gezien en gewaardeerd voelt, zal ook bereid zijn zich extra in te zetten voor de organisatie of waar nodig een concessie te doen.
  5. Wees specifiek en feitelijk: Geef concrete voorbeelden van het gedrag of de prestaties die besproken moeten worden. Gebruik feitelijke informatie om je punten te ondersteunen en vermijd generalisaties of oordelen. Hiermee voorkom je dat je in een discussie terecht komt.
  6. Blijf kalm en professioneel: Blijf rustig en beheerst, zelfs als de medewerker emotioneel wordt. Laat je niet meeslepen door emoties en blijf gefocust op het doel van het gesprek. Als boodschapper van slecht nieuws, kunnen deze emoties op jou gericht worden. Wees je hiervan bewust en geef de emoties de ruimte, zonder direct in de verdediging te schieten.
  7. Geef duidelijke feedback: Wees duidelijk en eerlijk in je feedback, maar blijf respectvol en constructief. Benadruk het belang van verbetering en bied indien mogelijk ondersteuning of middelen aan om de medewerker te helpen zijn of haar prestaties te verbeteren.
  8. Werk samen aan een oplossing: Betrek de medewerker bij het vinden van een oplossing en maak samen afspraken over eventuele vervolgstappen. Moedig open communicatie en samenwerking aan om tot een positieve uitkomst te komen.
  9. Volg op: Zorg ervoor dat je na het gesprek opvolging geeft aan eventuele afspraken of acties die zijn overeengekomen. Blijf betrokken bij het proces en bied ondersteuning waar nodig om ervoor te zorgen dat de gewenste veranderingen worden doorgevoerd.

Het voeren van lastige gesprekken met medewerkers is nooit gemakkelijk, maar met de juiste aanpak en communicatievaardigheden kun je deze gesprekken succesvol aanpakken. Door empathisch, respectvol en doelgericht te zijn, kun je bijdragen aan een positieve werkomgeving en de groei en ontwikkeling van je team bevorderen.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.