Heb jij wel eens het gevoel dat je je werk niet goed genoeg doet? Straks val je door de mand en ontdekken jouw collega’s dat je een bedrieger bent en eigenlijk helemaal niks kan. Dit gevoel, bekend als het ‘Imposter syndroom’, treft velen van ons op de werkvloer. Maar maak je geen zorgen – je bent niet alleen en er zijn manieren om deze gedachten te bestrijden.
Wat is het Imposter Syndroom?
Het imposter syndroom is een psychologisch fenomeen, waarbij iemand constant twijfelt aan zijn of haar vaardigheden en prestaties, ondanks bewijs van het tegendeel. Mensen met dit syndroom voelen zich vaak een ‘bedrieger’ die elk moment ontmaskerd kan worden. Dit kan leiden tot stress, angst en een laag zelfbeeld. Wat zijn de tekenen en hoe kom je er vanaf?
Herken de tekenen
De eerste stap naar het overwinnen van het imposter syndroom is het herkennen van de symptomen:
- Perfectionisme: De lat altijd extreem hoog leggen en jezelf hard veroordelen bij de kleinste fout.
- Overwerken: Te veel tijd besteden aan taken omdat je denkt dat je meer moet doen om op hetzelfde niveau te presteren als je collega’s.
- Ondanks succes onzeker blijven: Zelfs als je complimenten ontvangt, voel je je nog steeds niet bekwaam.
- Vergelijken met anderen: Constant jezelf vergelijken met collega’s en het gevoel hebben dat je altijd tekortschiet.
Tips om het Imposter Syndroom te overwinnen
1. Erken je gevoelens
De eerste stap naar verbetering is erkennen dat je deze gevoelens hebt. Een wellicht troostende gedachte is dat veel succesvolle mensen, waaronder bekende leiders en artiesten, ook het imposter syndroom ervaren. Denk daarbij aan Albert Einstein, Michelle Obama, Tom Hanks, Emma Watson en Serena Williams.
- Praat erover
Deel je gevoelens met een vertrouwde collega of vriend. Het bespreekbaar maken kan helpen om de kracht van deze negatieve gedachten te verminderen en je bewust te maken dat je niet alleen bent.
- Vier je successen
Neem de tijd om je successen te vieren, hoe klein ze ook lijken. Schrijf ze op en kijk er regelmatig naar terug. Dit kan helpen om een positieve mindset te ontwikkelen en je eraan te herinneren dat je bekwaam bent.
- Falen is oké
Zie falen niet als het einde van de wereld, maar als een leerervaring. Iedereen maakt fouten en het is een essentieel onderdeel van groei en ontwikkeling!
- Stel realistische doelen
Stel haalbare en realistische doelen voor jezelf. Door kleine, beheersbare stappen te nemen, kun je je zelfvertrouwen geleidelijk opbouwen.
- Stop met vergelijken
Vergelijk jezelf niet constant met anderen. Iedereen heeft zijn eigen pad en het vergelijken met anderen kan leiden tot onnodige zelftwijfel. Focus op je eigen groei en prestaties.
Geef jezelf de erkenning die je verdient en wees trots op je prestaties. Je bent bekwaam, je hoort erbij en je succes is welverdiend!
Meer informatie?
Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid. Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!
"*" geeft vereiste velden aan