Skip to main content

Het is een controversieel onderwerp, dat geluk. Toch is het een onderwerp wat bij iedereen wel terug komt in zijn of haar leven. Het lijkt erop dat iedereen het wel wat meer zou willen hebben en het belangrijk vindt.

Bij The Mental Move vinden we dat ook, met natuurlijk de nadruk op de mentale kant: wat is nou eigenlijk de rol van het denken als het gaat om je gevoel van geluk?

René Sprenger, één van onze psychologen, heeft een boek geschreven over dit onderwerp. Hij beschrijft daarin dat hij zelf is gaan experimenteren met geluk, dat hij zelf is gaan ervaren hoeveel invloed je eigenlijk hebt op je gevoel van welzijn. In dat experiment is hij, na een uitgebreid onderzoek, gaan testen of vaak aangehaalde “gelukslessen” over deze materie nou daadwerkelijk werken.

Wat hij ervoer blies hem van zijn sokken: de gelukslessen werken, beter nog dan hij eigenlijk had durven verwachten en dromen. In dit artikel beschrijven we wat hij in zijn onderzoek en in het toepassen van deze lessen heeft opgemerkt en wat het beste werkt als het gaat om je (nog) beter voelen.

De overeenkomstigheden die hij in de meeste boeken, podcasts en onderzoeken over dit onderwerp tegenkwam heeft hij samengebracht in een lijstje. Zo hoef je die bronnen niet zelf meer raad te plegen en kan je er een aantal van gaan uitproberen. Dat lijstje is als volgt:

  1. Je denken positief trainen
  2. Visualiseren (inbeelden van wat je wilt en hoe je daar komt)
  3. Aandacht trainen, in het nu zijn
  4. Gelijkgestemden om je heen verzamelen
  5. Dankbaarheid
  6. Lezen/luisteren/kijken over iets waar je hart van aan gaat
  7. Bewegen: wandelen, sporten, rek en strek oefeningen doen
  8. Schrijven en vragen stellen (positief reflecteren)

Wat de kern is van al deze onderbouwde gewoonten is dat je het “gewoon” gaat uitproberen, zodat je zelf kan gaan ervaren of het voor jou ook werkt. Het woordje gewoon staat tussen aanhalingstekens, omdat er vaak twee redenen zijn waarom het niet “gewoon” lukt.

De eerste reden is dat mensen vaak opvattingen over het leven hebben die in de weg zitten. Opvattingen zoals: ik ben nou eenmaal zoals ik ben, ik kan mijn gedrag niet veranderen of het is nep om jezelf met dit soort tips in te laten. Dit soort overtuigingen kunnen erg in de weg zitten om werkelijk te profiteren van deze gewoonten.

Positief denken is hier een goed voorbeeld van. Veel mensen hebben het idee dat je “even positief moet denken” of dat het “makkelijk is om meer positief te gaan denken”. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Naast het feit dat positief denken iets is wat je structureel moet trainen voordat het een deel van je leven is geworden, is het ook zo dat negativiteit ook aanwezig moet kunnen zijn wil je echt kunnen profiteren van op deze manier denken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zonder negativiteit, kunnen we geen positiviteit ervaren.

Ter afsluiten geven we je graag en concrete tip om je gedrag te gaan veranderen met de geluksgewoontes. Hierbij is gedragsverandering de sleutel, als je werkelijk dingen anders gaat doen zal je andere resultaten krijgen.

De tip is om een gewoonte te koppelen aan iets wat je al doet. Als je bijvoorbeeld een gewoonte koppelt aan na het ontwaken koffie drinken, is de kans een stuk groter dat je het werkelijk gaat doen. Ook is de gewoonte zo gemakkelijker te onthouden.

Je kunt hem zo invullen: als ik… (tandenpoets, mediteer, op de rand van mijn bed ga zitten) dan ga ik… (visualiseren, lezen, mediteren etc.). Het klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar dit is hoe je brein werkt. Het uitproberen waard dus!

Om nog zekerder te weten dat zo’n koppeling je gaat lukken helpt het om minimaal 4 reminders klaar te zetten. Dit geeft wat betreft René de meeste kans op succes. Door bijvoorbeeld wat post-its op te hangen (1), een alarm in je telefoon te zetten (2), het samen te doen met een vriend/vriendin (3) en boeken neer te leggen op gekke plekken die je helpen herinneren aan je gewoonte (4), wordt de kans vele malen groter dat het je zal gaan lukken.

Als je vervolgens twee weken de tijd neemt om zo’n gewoonte uit te proberen, kan je én ervaren of het werkt én kan je eventueel besluiten er nog 1 geluksles aan te koppelen. Zo zal je steeds meer dingen anders gaan doen, waardoor je (geluks)gevoel positief zal veranderen.

Je zou kunnen stellen dat geluk voor een groot deel bestaat uit wat we doen op een dag, ons gedrag. Als we dat gaan aanpassen door bepaalde onderzochte geluklessen toe te passen is de kans vele malen groter dat we ook meer dingen gaan ervaren die ons een goed gevoel geven. Door je opvattingen over geluk bij te schaven wordt de kans aannemelijker dat je er werkelijk van gaat profiteren. En dat zal maken dat geluk een steeds groter deel van je leven zal worden en je je nog beter gaat voelen dan je ooit hebt durven dromen.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.