Skip to main content

Dankbaarheid is meer dan alleen een gevoel; het is een krachtige mentale tool die je leven op meerdere manieren kan verrijken. In dit artikel verkennen we hoe dankbaarheid je gelukkiger en gezonder kan maken en bieden we praktische tips om dankbaarheid in je dagelijks leven toe te passen.

 

De wetenschap achter dankbaarheid

Dankbaarheid is het bewust waarderen van de goede dingen in het leven. Het kan variëren van het waarderen van kleine alledaagse dingen, zoals een warme kop koffie, tot het erkennen van grote gebeurtenissen, zoals de steun van familie en vrienden. Ons brein is zo ingesteld dat het geneigd is zich meer te focussen op negatieve kanten – gevaar – dan de positieve. Het vergroot namelijk de kans om te overleven, als we gedurende de dag alerter zijn op mogelijke tijgers, dan op de vriendelijke opmerking van de buurman. Tegenwoordig zit deze instelling ons eerder in de weg, omdat we nauwelijks meer levensbedreigende situaties tegenkomen. Een dankbare houding is dan ook niet iets wat vanzelf komt, of aangeboren is. Je moet dankbaarheid dagelijks trainen om er beter in te worden en er de vruchten van te plukken.

Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid tal van voordelen biedt voor je mentale en fysieke gezondheid:

  • Het helpt je stemming verbeteren: dankbaarheid stimuleert de aanmaak van dopamine en serotonine, de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het geluksgevoel.
  • Het vermindert stress: door je te concentreren op positieve kanten, verminder je de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.
  • Het zorgt voor betere relaties: mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten, hebben sterkere en gezondere relaties. We hebben graag dankbare, positieve mensen om ons heen en dit werkt aanstekelijk.

 

Praktische tips om dankbaarder te zijn

  • Houd een dankbaarheidsdagboek bij: Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit helpt je om bewust stil te staan bij de positieve kanten van je leven, die we gemakkelijk over het hoofd zien.
  • Dankbaarheidsmeditatie: Neem een paar minuten per dag om stil te zitten en je te concentreren op de dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan je helpen om een positievere mindset te ontwikkelen.
  • Uit je dankbaarheid: Laat mensen weten dat je hun acties waardeert. Dit kan simpelweg door ze te bedanken of een klein gebaar van waardering te tonen.
  • Wees aanwezig: Leef in het moment en wees bewust van de dingen om je heen. Dit kan helpen om meer waardering te hebben voor de kleine dingen in het leven in plaats van eraan voorbij te vliegen in de drukte van de dag.
  • Begin de dag met een dankbare gedachte: Voordat je opstaat, denk aan iets waar je dankbaar voor bent.
  • Maak er een gewoonte van om dagelijks je dankbaarheid te uiten: Dit kan door iemand een kaartje te sturen, een compliment te geven, of gewoon ‘dank je’ te zeggen.
  • Gebruik technologie: Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen om je dankbaarheidspraktijk bij te houden. Bijvoorbeeld Gratitude: Self-Care Journal (Android) of Gratitude – Journal Prompts (IOS).

Het is belangrijk om dagelijks met dankbaarheid te oefenen, zodat je je  brein leert focussen op positieve kanten. Dit hoeft slechts een paar minuten per dag te kosten. Kies de manier  die bij jou past.

 

Dankbaarheid is een eenvoudige maar krachtige manier om je geluk en welzijn te verbeteren. Door bewust te kiezen voor een dankbare mindset, kun je je leven verrijken en een positieve impact hebben op de mensen om je heen. Probeer vandaag nog een dankbaarheidstip in je leven toe te passen!

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.