Skip to main content

In onze drukke, stedelijke levens hebben we vaak weinig tijd om door te brengen in de natuur. We worden vaak opgeslokt door werkverplichtingen, sociale gelegenheden en schermtijd, waardoor we weinig ruimte overhouden voor rust en reflectie. Maar wat als we je vertelden dat een wandeling in het park of een dagje in een natuurlijke omgeving niet alleen een aangename onderbreking van de dagelijkse sleur is, maar ook een krachtig middel kan zijn om je mentale welzijn te verbeteren?

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving en kan gevolgen hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid. Gelukkig biedt de natuur een effectieve oplossing tegen stress. Uit onderzoek blijkt dat twee uur per week doorbrengen in de natuur goed is voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het maakt niet uit of dat twee uur achter elkaar is of verspreid in bijvoorbeeld vier keer per week een halfuur. De rustgevende geluiden van kabbelende beekjes, het zachte ruisen van de bladeren en de frisse lucht dragen allemaal bij aan een gevoel van kalmte en ontspanning.

Naast stressvermindering kan tijd doorbrengen in de natuur ook de stemming verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan de natuur kan leiden tot een toename van positieve emoties en een vermindering van depressieve gevoelens. Dit komt doordat de natuurlijke omgevingen ons in staat stellen om te ontsnappen aan de constante stroom van prikkels en stressoren waaraan we in ons dagelijks leven worden blootgesteld.

Waarom is natuur zo goed voor ons? Theorieën uit de evolutiepsychologie wijzen erop dat de menselijke soort nu eenmaal ontstaan en ontwikkeld is in de natuur, en niet omringd door steden en beeldschermen. Onze zintuigen en brein zijn daardoor beter ingesteld op de natuurlijke vormen van bijvoorbeeld wolken en bladeren, dan de rechte lijnen van de stad. Daarnaast staat de natuur in veel gevallen gelijk aan beweging, ontspannen en sociale contacten.

De natuur helpt ook om de gedachtenstroom stop te zetten en te relativeren. In de natuur gaat alles zijn gang, ondanks de problemen waar je mee worstelt. Als je je weer verbonden voelt met de natuur, voel je je verbonden met iets groters en wezenlijkers.

Als je merkt dat je je gestrest of overweldigd voelt, overweeg dan om wat tijd door te brengen in de natuur. Ga naar buiten, adem diep in en laat de rustgevende kracht van de natuur zijn werk doen. En onthoud dat het belangrijk is om deze gewoonte regelmatig te oefenen, niet alleen als een tijdelijke oplossing voor stress, maar als een onderdeel van een gezonde levensstijl.

Tips voor meer natuur in je leven

1. Maak een wekelijkse wandeling: Reserveer minstens één keer per week tijd om een wandeling te maken in een nabijgelegen park, bos of natuurreservaat. Plan deze wandelingen bij voorkeur op vaste dagen en tijden, zodat het een vaste gewoonte wordt.

2. Ontdek lokale wandelroutes: Verken de verschillende wandelroutes in jouw omgeving. Veel steden en dorpen hebben wandelpaden die geschikt zijn voor alle niveaus, van beginners tot ervaren wandelaars. Zoek online naar lokale wandelgidsen of vraag advies bij een plaatselijk VVV-kantoor.

3. Ga kamperen: Plan een weekendje kamperen in de natuur. Of het nu gaat om een camping in de buurt van een meer, een nationaal park of gewoon in je eigen achtertuin, door kamperen wordt je echt één met de natuur.

4. Organiseer een picknick: Nodig vrienden of familie uit voor een ontspannen picknick in het park. Neem wat lekkere hapjes en drankjes mee, spreid een deken uit op het gras en geniet van elkaars gezelschap.

5. Ga fietsen: Verken de omgeving op de fiets. Zoek naar fietspaden in de buurt van jouw huis of maak een dagtocht naar een leuke locatie. Fietsen is niet alleen een geweldige manier om te genieten van de natuur, maar het is ook een leuke manier om in beweging te blijven.

6. Begin een moestuin: Overweeg om een moestuin te starten in je eigen achtertuin of op een gemeenschappelijk stuk grond. Het verzorgen van planten en het zien groeien van je eigen groenten en kruiden geeft voldoening, plezier én mogelijk een heerlijke zelfgekweekte maaltijd.

7. Neem een natuurvakantie: Plan een vakantie naar een bestemming die bekend staat om zijn natuur, zoals bergen, stranden of nationale parken. Gebruik deze gelegenheid om te wandelen, te kamperen en te genieten van de prachtige omgeving.

8. Doe aan buitensporten: Probeer buitenactiviteiten zoals kajakken, rotsklimmen, vissen of varen. Ga eens buiten bootcampen in plaats van binnen fitnessen.

9. Bezoek lokale boerderijen of tuinen: Breng een bezoek aan lokale boerderijen, (pluk)tuinen of kwekerijen. Leer meer over de natuurlijke omgeving en geniet van de rustige sfeer terwijl je door de velden en bloembedden wandelt.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.