Skip to main content

ACT (Acceptance and Commitment Training/therapie) is een methode die je kan helpen om meer in het moment te leven en je te richten op wat echt belangrijk is. ACT wint de laatst jaren enorm aan populariteit vooral omdat het zo goed werkt, het je psychologische flexibel maakt en je snel al grote resultaten kan verwachten. Maar wat is ACT eigenlijk en hoe kan je deze principes toepassen op je werk? Hieronder vind je enkele tips om ACT te gebruiken in je werkende leven (en stiekem ook een beetje thuis).

1. Focus op je waarden

Een belangrijk aspect van ACT is dat het gericht is op waarden. Waarden gaan over wat echt belangrijk voor jou is. Wat is bijvoorbeeld nou van werkelijk belang voor je n je werk? Is het avontuur, verbinding, erkenning, uitdaging of iets anders? Door je te richten op je waarden kan je je motivatie en betrokkenheid vergroten, wat weer kan leiden tot meer succes op de langere termijn.

2. Accepteer stress

Stress op het werk is onvermijdelijk, maar het vermijden of onderdrukken ervan kan leiden tot nog meer stress. In plaats daarvan kan je leren om stress te accepteren als een natuurlijk onderdeel van het werk. Door te accepteren dat stress erbij hoort, kan je je beter richten op wat belangrijk is en je energie focussen op het bereiken van je doelen.

3. Laat gedachten voorbijgaan

Een van de belangrijkste principes van ACT is dat gedachten slechts gedachten zijn. Als je je te veel richt op je gedachten, kan dit leiden tot piekeren en angst. Probeer in plaats daarvan je gedachten te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in je geest. Hierbij gaat het om ze proberen te doorzien, soms met humor en ze zo te laten komen en gaan. Zo kan je je aandacht meer richten op wat je nu aan het doen bent.  

4. Maak ruimte voor emoties

Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan, ook op het werk. In plaats proberen emoties te onderdrukken, kan je proberen ze te accepteren en te begrijpen. Maak ruimte voor je emoties en probeer te begrijpen wat ze je vertellen. Vaak gaat dit over welke richting je wel of niet op wil, wat je wel of niet belangrijk vindt in het leven. Dit kan je helpen om beter om te gaan met stress en uitdagingen op het werk. 

5. Leren jezelf te zijn

Heel vaak vinden mensen dit één van de belangrijkste dingen in het leven. Als je jezelf kan zijn dan ben je vrij, ben je verbonden, heb je weinig zorgen en voel je je vertrouwt. Vaak zijn mensen lang op zoek naar zichzelf, naar wie ze zijn. Echter is er vaak niet zoveel voor nodig en heeft het meer te maken met loslaten, met minder te proberen of te doen alsof. Vaak zorgt dit ervoor dat mensen minder rollen gaan spelen en dat ze zich niet meer zoveel gaan aanpassen op andere mensen. Dit kan je in deze methodiek bereiken door in het nu die stukken/rollen van jezelf te herkennen die langskomen om ze vervolgens met compassie aan te kijken en ze “gewoon” te durven laten zijn. 

6. Maak actieplannen

Uiteindelijk gaat ACT over actie, hoe kan het ook anders (what’s in the name). Door je te richten op je waarden, je stress te accepteren en je gedachten en emoties te begrijpen, kan je betere actieplannen gaan maken om je doelen op werk (maar zeker ook thuis) makkelijker voor elkaar te krijgen. Bepaal wat echt belangrijk is voor jou en maak doelen en actieplannen die je helpen om daar te komen. 

Door ACT toe te passen in je werk kan je je beter leren richten op wat echt belangrijk voor je is en zo beter omgaan met de uitdagingen en stress die altijd op je pad zullen blijven komen. Als je bedreven raakt in act, zal je het als vanzelf leren gebruiken en toepassen als het even lastig wordt. Je zal zo steeds meer kunnen lachen om je soms absurde gedachten, meer in het nu komen zijn en vooral met meer commitment aan je waarden van het leven kunnen gaan genieten. En dat is waar het vaak allemaal om gaat. 

 

 

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.