Skip to main content

Niets doen aan preventieve mentale zorg kan tegenwoordig écht niet meer. Goed zorgen voor jezelf en je medewerkers maken hét verschil. Waarom is dat en hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen. En minder kostbaar. In dit artikel willen wij de urgentie van preventie op de kaart zetten en dan met name die van de mentale gezondheid. Wij trekken aan de bel vanwege 5 belangrijke problemen die wij nu in Nederland waarnemen:

  • Oplopend verzuim, met name psychisch verzuim
  • Krapte op de arbeidsmarkt
  • Toenemende vergrijzing
  • Problemen met het behouden van werknemers
  • Lange wachttijden in de zorg

De inzet op preventieve mentale zorg, creëert bevlogen medewerkers. Steeds meer werknemers worstelen met mentale problemen. Van lichte klachten tot een zware burn-out. Het verzuim en zeker het psychisch verzuim neemt toe. De mentale gezondheid van werknemers is niet alleen cruciaal voor hun eigen functioneren, maar ook voor dat van je organisatie als geheel. Wie goed in z’n vel zit presteert beter, komt met slimmere ideeën, werkt beter samen en motiveert collega’s dat ook te doen.

Maar waarom is preventie zo belangrijk en waarom is een sterk preventiebeleid voor bedrijven onmisbaar?

Volgens de arbowet hebben alle werknemers in Nederland recht op een veilige en gezonde werkomgeving. Het is voor werkgevers verplicht om minimaal een preventiemedewerker in dienst te hebben. Een goed preventiebeleid biedt voor zowel de werknemers als werkgever veel voordelen.

  • Preventie voorkomt onnodige kosten
    Ziekteverzuim kost geld. Je kunt te maken krijgen met kosten door loondoorbetaling, arbodienstverlening, vervangend personeel of productieverlies.
  • Preventie verhoogt de productiviteit
    In een veilige werkomgeving met weinig risico’s en een goed vangnet kunnen werknemers beter presteren. Ze voelen zich op hun gemak, waardoor ze minder fouten maken en productiever zijn. Daarbij voorkomt het mentaal verzuim, wat tweederde van het totale verzuim beslaat.
  • Preventie bevordert duurzame inzetbaarheid
    Een goed preventiebeleid leidt tot duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken. Wanneer je medewerkers het gevoel hebben dat hun werkgever zorgt voor hun gezondheid en welzijn op de werkvloer door middel van snelle en laagdrempelige zorg, voelen ze zich meer betrokken bij de organisatie. Er ontstaat tevens een psychologisch veilige cultuur waarin verbinding en openheid ruimte krijgen.

Maar hoe kan preventieve mentale zorg nu prioriteit krijgen als het verzuim zo hoog is? Als dat in jouw organisatie het geval is… probeer het eens om te draaien.

Zet in op de preventie van de mentale gezondheid van jouw medewerkers

De CEO van Google X stelt:

“The only way to get people to work on big risky things – audacious ideas – and have them run at all the hardest parts of the problem first is if you make that the path of least resistance for them. We work hard at X to make it safe to fail.“

Preventie op de mentale gezondheid maakt dit verschil. Het zorgt voor meer bevlogen medewerkers en een veilige prestatiecultuur. Medewerkers die weten dat er een vangnet beschikbaar is, durven meer risico te nemen.

De zeven dingen waar je zelf en als bedrijf mee kunt beginnen

  1. Maak mentale ondersteuning goed vindbaar en leid medewerkers ernaartoe.
  2. Bied de juiste zorg op het juiste moment Leg de nadruk op gezamenlijk leren. Stel de vraag: hoe kunnen we dit beter doen?
  3. Geef mensen de ruimte om fouten te maken. Spreek af hoe jullie omgaan met falen.
  4. Stel je kwetsbaar op: laat zien dat ook jij fouten maakt.
  5. Wees nieuwsgierig: stel vragen en moedig mensen aan van zich te laten horen.
  6. Kies een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode zodat je medewerkers goed worden geholpen.
  7. En geef elke werknemer laagdrempelig toegang tot online mentale ondersteuning.

Maar hoe doe je dat dan? Moeten we hiervoor niet veel kosten maken? Bij mentale zorg geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe meer je bespaart. Preventieve training en mentale zorg, proactief aangeboden aan een grote groep werknemers, levert je voor elke uitgegeven euro een besparing op van €5 (Deloitte, 2020). Hoe groter de schaal van de interventie, hoe groter de besparing.

The Mental Move helpt organisaties bij het verbeteren van de mentale gezondheid en de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.​ The Mental Move wil bijdragen aan een wereldwijde beweging, op weg naar meer openheid en toegankelijke en snellere mentale zorg en meer bevlogen medewerkers. Mensen helpen om de hoge druk vóór ze te laten werken, in plaats van tegen ze. Zodat ze zich ontwikkelen tot veerkrachtige en vitale personen. Door schouder aan schouder samen te werken met werkgevers, is een cultuuromslag op het gebied van mentale veerkracht en gezondheid mogelijk.​

Wat levert de inzet van The Mental Move een bedrijf op?

  • Een open en veilige cultuur
  • Meer verbinding
  • Meer bevlogen medewerkers
  • Een lager verzuim
  • Productiviteitswinst
  • Snellere zorg
  • 20% minder verzuimkosten

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.​

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.