Milder zijn voor jezelf
HOE DOE JE DAT?
Wat is zelfcompassie?
Vanwege de vele positieve onderzoeksresultaten over dit onderwerp, komt het steeds meer onder de aandacht: zelfcompassie. Maar wat is zelfcompassie eigenlijk? Misschien is het goed om eerst te starten met wat het niet is. Zelfcompassie is minder natuurlijk aanwezig in de Westerse wereld en het wordt daarom snel met argusogen bekeken: ‘maakt het me niet lui? Betekent het dat ik mezelf dan helemaal moet laten gaan? Als ik vriendelijk voor mezelf ben, dan kom ik niet meer van de bank af!’


Zelfcompassie in de Westerse cultuur
Naar anderen zijn we meestal goed in staat om ons compassievol op te stellen. Naar onszelf is dit vaak maar vreemd goed! Dit is karakteriserend voor de Westerse cultuur; toen de Dalai Lama voor een van de eerste keren naar het Westen kwam en vragen kreeg over hoe om te gaan met sterke zelfkritiek was hij verbaasd over hoe weinig zelfcompassie wij hier beschikken.
Zelfcompassie trainen
Gelukkig is het mogelijk om dit te trainen; we zijn allemaal in staat om milder naar onszelf te zijn. Kristin Neff, een psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp, stelt dat de weg naar meer mildheid naar onszelf vaak via drie stappen gaat:
- Mindfulness: merk op dat je het even moeilijk hebt, dat je streng bent, dat je je in een moeilijke situatie bevindt
- Gedeelde menselijkheid: bedenk je dat het menselijk is om fouten te maken, om het moeilijk te hebben. Dat maakt je mens.
- Vriendelijkheid: vraag je af hoe je hierin vriendelijk kan zijn naar jezelf. Vraag jezelf af wat je nodig hebt.
Uit haar onderzoeken komt ook naar voren dat meer mildheid en compassie naar jezelf er juist voor zorgt dat je beter afgestemd bent op jezelf, zodat je jezelf beter kan geven wat je nodig hebt om een goed leven te leiden. Als je je na het lezen van dit artikel afvraagt hoe je jezelf met meer compassie kan behandelen, dan kun je starten met de vraag: hoe zou ik een klein kind, mijn lievelingsdier of beste vriend(in) behandelen?
Meer lezen over dit onderwerp?
Mocht je meer willen weten over het onderwerp dan vind je hieronder een lijst met leestips.
- Zelfcompassie – Kristin Neff
- Compassie als sleutel tot geluk- Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer
- Compassie in je leven – Frits Koster en Erik van den Brink
Neem deel aan The Mental Move

