Skip to main content

De meeste mensen zijn het liefst altijd succesvol. Zo maken we de kans op afwijzing en kritiek zo klein mogelijk. Maar dit verlangen naar succes staat ons vaker in de weg dan dat het ons vooruit helpt. De prestatiedruk in onze samenleving is hoog, het is niet snel goed genoeg. Die hoge lat zorgt ervoor dat we last krijgen van faalangst, stress en uitstelgedrag. Maar wanneer de angst voor fouten en falen groter is dan de nieuwsgierigheid en drang naar nieuwe uitdagingen en groei, dan rem je jezelf in je ontwikkeling.

Het gevolg: we herhalen wat we al kunnen, blijven doen wat we al deden en waar we goed in zijn. Terwijl fouten de kracht hebben om je beter te maken dan je daarvoor was. Wanneer je begrijpt dat falen een logisch gevolg is van nieuwe dingen uitproberen en uitdagingen, ben je in staat om meer ontspannen met fouten om te gaan.

Volgens sociaal psychologe Cathy van Dyck is fouten maken op de werkvloer bij de meeste organisaties nog altijd taboe: het uitgangspunt blijft dat fouten moeten worden voorkomen. Dit creëert een cultuur waarbij er niet open gesproken wordt over fouten, en ze het liefst onder het tapijt worden geschoven. Het risico daarvan is dat er alleen lessen worden getrokken uit de zichtbare fouten met grote gevolgen. Terwijl die fouten vaak voorkomen kunnen worden door eerder naar de kleinere vergelijkbare fouten te kijken.
Uit haar onderzoek blijkt dat de manier waarop organisaties met fouten omgaan ongeveer 10 procent van het economische succes van die organisatie voorspelt. Bedrijven die aandacht besteden aan het stimuleren van groei en daarmee risico’s en leren van fouten presteren beter dan bedrijven die het maken van fouten proberen te onderdrukken.

Nog steeds niet overtuigd? Er zijn nog veel meer voordelen van fouten maken:

  • Door fouten maken leer je jezelf kennen, wat kan ik al en wat kan ik nog leren?
  • Door fouten maken leer je belangrijke lessen. Dus struikel, val en loop vast. Dit stimuleert je tot verandering.
  • Door fouten maken wordt je leven zinvoller. Je durft je dromen achterna te gaan.
  • Door fouten maken leer je angst overwinnen.
  • Door fouten maken leer je dat perfectie niet bestaat.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.