Skip to main content

De manier waarop collega’s met elkaar omgaan, heeft gevolgen voor hun bevlogenheid en werkplezier. In een veilige cultuur durven teamleden onderling meer risico te nemen. Ze spreken zich uit, trekken aan de bel wanneer dingen niet goed gaan en stimuleren elkaar in gezond gedrag. Maar hoe ontstaat zo’n cultuur?

Voordelen veilige cultuur

Voor jou als medewerker heeft werken in een veilige cultuur prettige gevolgen: je voelt je beter, functioneert beter en presteert beter. Dat illustreren we het best met een opmerkelijke casus.

Google heeft jarenlang onderzoek verricht naar het geheim achter optimaal presterende teams. Het maakte er een speciaal project van: Project Aristotle. De uitkomst was ook voor Google zelf verrassend. Niet de samenstelling van teams, maar de psychologische veiligheid binnen een team bleek veruit de belangrijkste succesfactor te zijn: de mate waarin werknemers zich veilig voelen om van zich te laten horen.

Omgaan met falen

Google X is een onafhankelijk innovatielab. Het opereert volgens het principe van intelligent failure: mensen worden beloond wanneer ze projecten de nek om draaien. Astro Teller, CEO van Google X, legt uit hoe het werkt.

‘The only way to get people to work on big risky things – audacious ideas – and have them run at all the hardest parts of the problem first is if you make that the path of least resistance for them. We work hard at X to make it safe to fail.’

Niemand vindt het leuk om te falen, vooral niet op het werk. Maar in een veilig klimaat durven mensen op te geven wanneer ze merken dat een project geen kans van slagen heeft. Het idee hierachter: je moet regelmatig onderuit gaan om uiteindelijk tot succes te komen. Bij Google werkt het als een trein.

Recept voor succes

Mocht je nu denken dat die veiligheid samenvalt met ‘aardig zijn’ of met het hebben van lage verwachtingen ten opzichte van prestaties: niets is minder waar. De crux zit ‘m juist in de combinatie van vertrouwen en hoge prestatienormen.Hoe bouw je een veilige cultuur? Een aantal concrete tips:

  • Leg de nadruk op gezamenlijk leren. Stel de vraag: hoe kunnen we dit beter doen?
  • Geef mensen de ruimte om fouten te maken. Spreek af hoe jullie omgaan met falen.
  • Stel je als leidinggevende kwetsbaar op: laat zien dat ook jij fouten maakt.
  • Wees nieuwsgierig: stel vragen en moedig mensen aan van zich te laten horen.

Meer informatie?

Stress verdwijnt niet zomaar van de werkvloer, maar je kunt er wel preventief en proactief iets tegen doen. Met The Mental Move als partner ben je als organisatie op de toekomst voorbereid.

Tijd om in beweging te komen. Kom erachter hoe jij concreet bij kunt dragen aan een gezonder klimaat binnen jouw organisatie – en ga aan de slag!

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy akkoord*
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.